Bu tez çalışmasında süt sığırcılığında mevsimin sürdürülebilirlik üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sürdürülebilirliğin ölçütlerinden birisi olan enerji girdi çıktı analizi yapılmıştır. Çalışma, Burdur Tefenni’de bulunan süt sığırcılığı üzerine uzmanlaşan bir şirkete ait 175 baş sağmallık çiftlikte 15 Aralık 2010 ile 15 Aralık 2011 tarihleri arasında bir yıllık üretim dönemini kapsayacak şekilde yürütülmüştür. Başlangıçtaki işletme ziyareti sırasında süt sağım sistemi verilerinin depolandığı programda projemiz için gerekli bir dosya oluşturulmuş ve proje için gerekli olan süt üretimi ve hayvan sayısına ait veriler her gün kaydedilmiştir. Projenin amacı kültürel enerji kullanımı ve etkinliği açısından mevsimleri karşılaştırmak olduğu için Aralık, Ocak, Şubat ayları kış mevsimi Mart, Nisan, Mayıs ayları ilkbahar mevsimi Haziran, Temmuz, Ağustos ayları yaz mevsimi Eylül, Ekim, Kasım ayları sonbahar mevsimi olarak alınmıştır. Tüketilen yem için harcanan kültürel enerji sağmal ineğin yem tüketimi ile rasyonu oluşturan her bir içerik miktarının literatürdeki kültürel enerji değeriyle çarpılmasıyla bulunmuştur. Taşıma enerjisi de hesaplamalara katılmıştır.Toplam harcanan kültürel enerji kış ve ilkbahar mevsimleri için benzer olup yaz ve sonbahar mevsimlerinden daha yüksek olmuştur (P<0.05). Tüketilen yem için harcanan kültürel enerji toplam harcanan kültürel enerjinin yarısından fazlasını oluşturmuş olup kış ve ilkbahar mevsimleri için daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Kilogram süt için harcanan kültürel enerji ile protein için enerji kullanım etkinliği her mevsim için farklı bulunmuştur ve en düşük yaz mevsimi için bulunmuş olup bunu kış, ilkbahar ve sonbahar takip etmiştir (P<0.05). Enerji kullanım etkinliği her mevsim için farklı bulunmuştur ve en iyi yaz mevsimi için bulunmuş olup bunu kış, ilkbahar ve sonbahar takip etmiştir (P<0.05).Sonuç olarak mevsimler arasında kültürel enerji kullanım etkinliği bakımından farklılıklar bulunmuştur ve sürdürülebilirlik açısından bunun göz önünde bulundurulması önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı, Mevsim, Sürdürülebilirlik, Kültürel Enerji
Purpose of this study was to analyze effect of season on the sustainability of dairy cattle production. In the study energy input/output analysis which is one of the criteria for sustainability is conducted. Study was conducted at a commercial dairy farm, in Burdur Tefenni, which specialized only in dairying and had 175 heads lactating cow during a production year which covered December 15, 2010 through December 15, 2011. At the first visit to the farm a file that recorded milk production for each cow and number of lactating cows was formed and these records were recorded for every day. Since the purpose of the study was to compare sustainability of dairy cattle production in terms of season, seasons were classified as Winter (December to February), Spring (March to May), Summer (June to August) and Autumn (September to November). Cultural energy used for feed for cows was calculated by multiplying each ingredient with corresponding values of ingredients from literature. Transportation energy was also included in the analysis. Total cultural energy expended was similar for winter and spring, and it was higher from that of summer and autumn (P<0.05). Cultural energy expended for feed constituted more than half of the total cultural energy and was higher for winter and spring (P<0.05). Cultural energy expended per kg milk and energy efficiency for protein were different for each season and were lowest for summer followed by winter, spring and autumn (P<0.05). Energy use efficiency differed for each season and was best for summer followed by winter, spring and autumn (P<0.05).As a result, cultural energy use efficiency differed among seasons and in terms of sustainability this should be considered.
Keywords: Dairy cattle, Season, Sustainability, Cultural Energy
Tez (Yüksek Lisans) - Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, 2012.
Kaynakça var.
Bu tez çalışmasında süt sığırcılığında mevsimin sürdürülebilirlik üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sürdürülebilirliğin ölçütlerinden birisi olan enerji girdi çıktı analizi yapılmıştır. Çalışma, Burdur Tefenni’de bulunan süt sığırcılığı üzerine uzmanlaşan bir şirkete ait 175 baş sağmallık çiftlikte 15 Aralık 2010 ile 15 Aralık 2011 tarihleri arasında bir yıllık üretim dönemini kapsayacak şekilde yürütülmüştür. Başlangıçtaki işletme ziyareti sırasında süt sağım sistemi verilerinin depolandığı programda projemiz için gerekli bir dosya oluşturulmuş ve proje için gerekli olan süt üretimi ve hayvan sayısına ait veriler her gün kaydedilmiştir. Projenin amacı kültürel enerji kullanımı ve etkinliği açısından mevsimleri karşılaştırmak olduğu için Aralık, Ocak, Şubat ayları kış mevsimi Mart, Nisan, Mayıs ayları ilkbahar mevsimi Haziran, Temmuz, Ağustos ayları yaz mevsimi Eylül, Ekim, Kasım ayları sonbahar mevsimi olarak alınmıştır. Tüketilen yem için harcanan kültürel enerji sağmal ineğin yem tüketimi ile rasyonu oluşturan her bir içerik miktarının literatürdeki kültürel enerji değeriyle çarpılmasıyla bulunmuştur. Taşıma enerjisi de hesaplamalara katılmıştır.Toplam harcanan kültürel enerji kış ve ilkbahar mevsimleri için benzer olup yaz ve sonbahar mevsimlerinden daha yüksek olmuştur (P<0.05). Tüketilen yem için harcanan kültürel enerji toplam harcanan kültürel enerjinin yarısından fazlasını oluşturmuş olup kış ve ilkbahar mevsimleri için daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Kilogram süt için harcanan kültürel enerji ile protein için enerji kullanım etkinliği her mevsim için farklı bulunmuştur ve en düşük yaz mevsimi için bulunmuş olup bunu kış, ilkbahar ve sonbahar takip etmiştir (P<0.05). Enerji kullanım etkinliği her mevsim için farklı bulunmuştur ve en iyi yaz mevsimi için bulunmuş olup bunu kış, ilkbahar ve sonbahar takip etmiştir (P<0.05).Sonuç olarak mevsimler arasında kültürel enerji kullanım etkinliği bakımından farklılıklar bulunmuştur ve sürdürülebilirlik açısından bunun göz önünde bulundurulması önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı, Mevsim, Sürdürülebilirlik, Kültürel Enerji
Purpose of this study was to analyze effect of season on the sustainability of dairy cattle production. In the study energy input/output analysis which is one of the criteria for sustainability is conducted. Study was conducted at a commercial dairy farm, in Burdur Tefenni, which specialized only in dairying and had 175 heads lactating cow during a production year which covered December 15, 2010 through December 15, 2011. At the first visit to the farm a file that recorded milk production for each cow and number of lactating cows was formed and these records were recorded for every day. Since the purpose of the study was to compare sustainability of dairy cattle production in terms of season, seasons were classified as Winter (December to February), Spring (March to May), Summer (June to August) and Autumn (September to November). Cultural energy used for feed for cows was calculated by multiplying each ingredient with corresponding values of ingredients from literature. Transportation energy was also included in the analysis. Total cultural energy expended was similar for winter and spring, and it was higher from that of summer and autumn (P<0.05). Cultural energy expended for feed constituted more than half of the total cultural energy and was higher for winter and spring (P<0.05). Cultural energy expended per kg milk and energy efficiency for protein were different for each season and were lowest for summer followed by winter, spring and autumn (P<0.05). Energy use efficiency differed for each season and was best for summer followed by winter, spring and autumn (P<0.05).As a result, cultural energy use efficiency differed among seasons and in terms of sustainability this should be considered.
Keywords: Dairy cattle, Season, Sustainability, Cultural Energy